Koskimelontaa tarjolla

Tuus-Melojissa on varsin paljon koskimelontaa aktiivisesti harrastavia. Melomme pääsääntöisesti Pernoonkoskella Karhulan suunnalla. Koskimelojia ja siitä kiinnostuneita varten on Tuus-Melojien oma WhatsApp-ryhmä, johon voi liittyä kaikki koskimelonnasta kiinnostuneet seuran jäsenet. WhatsApp-ryhmän tiedot ja kajakkien varauslistan löydät jäsensivuilta. WhatsApp-ryhmässä ilmoitellaan, jos on lähdössä joelle ja kaipaa melontakavereita, ja sovitellaan lähtöaikoja. Ensikertalaiset ovat tervetulleita – ellei ole suunniteltu jotain hiukan vaativampaa, mutta sitä tapahtuu harvemmin.

Seuralta löytyy tarvittavat pakolliset varusteet koskimelontaan: kelluntaliivit, kajakki, mela, neopreeni-aukkopeitto ja kypärä. Koskikajakki täytyy aina varustaa kahdella puhallettavalla ilmapussilla, jotka myös löytyvät vajalta. Kajakista ei tarvitse maksaa käyttökorvausta silloin kun lähtö on sovittu ennakkoon WhatsApp-ryhmässä. Vaatetukseen vaikuttaa pitkältä vallitseva sää ja erityisesti veden lämpötila. Koskimelonta on märkää touhua, joten kannattaa pukeutua vaatetuksella, joka sopii vaikkapa uimiseenkin. Esimerkiksi märkäpuku on hyvä varuste, tai melonta-anorakki, jonka alla urheilupaita, ja märkänäkin mukavat housut. Neopreenitossu tai vastaavat ovat hyvät jalassa. Pitkät hihat ja pitkät housut suojaavat naarmuilta könytessämme kivikkoisessa ja kalliopitoisesssa jokimaastossa.

Kulkeminen joelle sovitaan lähtijöiden kesken – usein kuljetaan kimppakyydeillä. Kuskille voi aina tarjota korvauksen matkakuluista, esimerkiksi pullakahvit, ruoka-annoksen tai käteistä, ja kuskilla on myös mahdollisuus olla ottamatta korvausta. Viikonloppuisin lähtö on yleensä klo 9-10. Matkalla on usein pysähdytty kahvilla esimerkiksi Kuninkaantien ABC:lla .

Vesillä ollaan melojien energiasta ja innokkuudesta riippuen 2-3 tuntia. Matkaan kannattaa ottaa vesipullo ja energiapatukka liivin taskuun. Melontamatkaa ei tule kuin noin 4 km, mutta siihen sisältyy paljon eri tasoisille sopivia melontapaikkoja ja halutessaan saa itsensä ihan puhki. Pernoonkoskella melonta aloitetaan aina nousemalla jokea ylävirtaan, ja matkalla voi harjoitetella erilaisisssa virtapaikoissa. Paluumatka on sitten aina helpompaa joen laskemista. Pernoonkoskella on muutama vauhdikkaampi laskupaikka, mutta ne voi aina halutessaan jättää laskematta valitsemalla toisen reitin, vaikka muu porukka laskisikin ne vauhdikkaammat paikat.

Melonnan jälkeen on yleensä aina nälkä kohdallaan, joten paluumatkallakin on pysähdytty syömään. Suosituimmat paikat ovat olleet Meri-pizza (ja kebab) ja Pyhtään ABC. Kotona Järvenpään seudulla ollaan noin klo 18, eli käytännössä kyseessä on päiväreissu.

Rohkeasti mukaan, koskimelonta kehittää melontataitoja ja on mukava lisä sileällä vedellä läpsyttelyyn.

Pernoonkosken osoite on Koskipoukamantie, Kotka: https://goo.gl/maps/RMJg6SPMxdFfg8mi8.

Kari Nykänen, puheenjohtaja (at) tuusmelojat.fi