Koskimelonta on perus jätskituuttia

Koskimelonta on hauska melonnan laji, jossa pääsee monipuolisesti kehittämään melontataitoja, veden virtauksen ymmärtämistä ja melontakuntoa. Sosiaalisessa mediassa jaetaan mielellään juuri niitä kuvia joissa vesi lentää ja kuohuaa, ja näyttää mahdollisimman hurjalta, eli kuvaukselliselta. Näin tehdään me kaikki koskimelojat, jotka kameraa käyttävät. Todellisuudessa se on vain jäätelötuutiin huippu, ja suuri osa melonnasta on sitä perus tuuttia, ja sen takia koskimelonta sopii hyvin myös aloittelijoille, joita me kaikki koskimelojat olemme joskus olleet.

Tuus-Melojilla on aktiivinen koskimelojien ryhmä, joka käy säännöllisen epäsäännöllisesti Kymijoella melomassa. Kymijoki tarjoilee eteläsuomen parhaat koskimelontapaikat, jotka sopivat hyvin myös aloittelevalla melojalla. Tuus-Melojien koskireissut ovat yleensä olleet päiväreissuja, joten mitään suurempaa valmistautumista ei tarvitse.

TuusMella ei ole erikseen säännönmukaisia koskimelontakursseja, vaan jokainen päiväreissu voi olla myös opetuksellinen tilaisuus, jos mukana on ensikertalaisia. Tämän vuoksi kannattaa rohkeasti kysyä voiko ensikertalainen lähteä mukaan – ja jos matkaan on lähdössä kokeneempia niin pääsääntöisesti mukaan voi lähteä. Puolentoista tunnin ajomatkalla saat teoriaosuuden, ja käytäntö alkaa heti rannassa.

Jos tuntuu siltä, että ensikertalaisena olisit taakkana kokeneemmille, niin se on harhaluulo kolmestakin syystä. Ensinnäkin koskimelontaa on turvallista harrastaa kaverin kanssa, ja sen takia kaikki ensikertalaiset ovat niitä melontakavereita joiden kanssa voi lähteä melomaan jatkossakin. Toiseksi, kokeneemmille on tervetullutta harjoitusta esimerkiksi uimaan lähteneen melojan avustaminen takaisin kajakkiin. Kolmannekseen, kokeneempi keksii aina tekemistä sillä aikaa kun ensikertalainen vetää hiukan happea.

TuusMella on koskimelontaan tarvittavat varusteet, joten varustehankintoja ei tarvitse tehdä. Minimivarustus on “koskari” (koskikajakki), kypärä, melontaliivit, mela ja aukkopeitto, jotka kaikki löydät seuralta. Lisäksi tarvitset oman melontaan sopivan vaatetuksen. Ekalla kerralla on hyvä sopia että treffataan vajalla, niin voidaan auttaa kajakin ja varusteiden valinnassa, ja että kaikki tarvittava tulee mukaan.

Yleensä ollaan lähdetty Järvenpäästä/Keravalta noin klo 10. Ollaan menty kimppakyydeillä, ja toki itsekseenkin voi ajella. Matkalla ollaan usein pysähdytty Kuninkaantien ABC:llä, jossa kukin ottanut oman nälän mukaan pullakahvista hampurilaiseen. Rannassa ollaan noin klo 12, josta sitten porukalla vesille.

Kymijoen suosituin melontapaikka on Pernoonkosket (pysäköinti Koskipoukamantie, Kotka), jossa koskimelontaa voi harjoitella hyvin monipuolisesti ja turvallisesti. Pernoonkosket muodostuu useammasta portaasta, jossa voi harjoitella virtaan lähtöä, joen ylitystä, surffailua, ja sitä koskenlaskua. Melontamatkaa on 4 km ja vesillä aikaa menee 2-3 tuntia. Iso osa ajasta me melotaan koskea ylös päin (perustuuttia), ja sitten lopuksi lasketellaan alas (tää on se jätskituutin huippu jos on kamera mukana).

Melonnan jälkeen on pakattu kamat ja melojat autoon. Paluumatkalla ollaan syöty jossain vähän tukevammin. Kimppakyydin kuskille voi tarjota bensarahaa, mutta ainakin minulle on riittänyt jos on aterian kuitannut. Kotona, tai vajalla, ollaan noin 18.

Kirjoittelin tämän siksi, jotta jos sinua kiinnostaa kokeilla koskimelontaa, sinulla ei olisi yhtään syytä jäädä kotisohvalle. Toivottavasti onnistuin. Liity TuusMen koskimelontarinkiin WhatsApissa, se ei velvoita sinua mihinkään – voit kuulostella ja kun rohkenet niin nosta käsi pystyyn lähdön merkiksi.

Jos jäi vielä jokin kaivelemaan, soita tai laita viestiä.

Kari Nykänen 0440300967