SUP-lautailu
Seuralla on 4 kpl SUP-lautoja jäsenten käyttöön. Laudat ovat kontissa ja melat ja pumput vajassa. Melat ovat seuran kaluston käytävän päässä.
Lautoihin kuuluu pituussäädöllä varustetut melat sekä karkuremmit. Lautoja on kahta mallia, pumpattavat ja retkimalliset laudat. Pumpattavat laudat ovat tukevampia ja sopivat hyvin ensituntuman hakuun. Taitojen karttuessa retkimalliset laudat vastaavat aktiivisen suppailijan tarpeisiin. Keulan terävän muodon ja pitkän vesilinjan ansiosta lauta halkoo helposti Tuusulanmeren aaltoja vastatuuleen.
Suppailun taidot joudut itse hankkimaan. Netistä löytyy tietysti niin youtube-videoita kuin kirjallisiakin ohjeita, alinna muutamia linkkejä tutustuttavaksi.
Pumpattaviin lautoihin kuulut kantolaukut ja pumput. Voit lainata niitä melottaviksi myös muualla kuin Tuusulanjärvellä. Kovat laudat pysyvät Tuusulanjärvellä.
Laudat säilytetään kontin hyllyssä, melat vajassa seuran kajakkien käytävän perällä, ja kuljetuskassit ja pumput vajan oven vieressä. Evät ja karkuremmit pidetään laudoissa kiinnitettynä, mutta irroita ne kuljetusta varten.
Ohjeet SUP-lautojen käytöstä:
- Merkitse SUP-laudan käyttökerrat aina varauslistaan ennen kuin lähdet melomaan.
- Tarkasta laudan kunto aina ennen vesille lähtöä ja sen jälkeen. SUP-lautaa ei saa käyttää jos laudassa on vaurio, josta vesi voi päästä laudan sisälle. Ilmoita vauriosta vajamestarille ja laita “käyttökiellossa/korjattava”-lappu SUP-laudan päälle.
- Laudoissa on evät, joten huomioi evien vaatima syvyys rannan tuntumassa. Evä ei saa ottaa pohjaan vesille lähdettäessä tai rantautuessa! Alkuun on parempi lähteä suoraan luonnon rannalta niin että vettä on polviin asti. Purjehtijoiden pitkän laiturin oikealla puolella on hyvä lähtöpaikka
- Käytä aina karkuremmiä. Karkuremmin tarkoituksena estää laudan karkaaminen tuulen mukana, jos meloja sattuu laudalta tipahtamaan.
- Vaikka lauta itsessään toimii kelluntavälineenä, ja suppailijoita nähdään usein ilman kelluntaliiviä, suosittelemme että tuusmelojat käyttävät kelluntaliiveja yhtä aktiivisesti kuin meloessakin. Liivien taskuun saa mukavsti muutaman energiapatukan ja kännykän vedenpitävässä pussissa.
- Seuran mahdollistama vierailijan melonta koskee myös suppailua, eli seurassa vähintään vuoden ollut jäsen voi ottaa seuran ulkopuolisen melontakaverikseen kerran vuodessa kajakilla tai sup-laudalla.
- Lautojen päällä ollaan vain vesillä – ei kuivalla maalla.
- Jos et löydä jotain lautaan kuuluvaa varustetta, kysy sen perään edelliseltä käyttäjältä, jotta varuste on vielä palautettavissa ja ei joudu väärille teille.
Erityishuomiot koville laudoille
- Kovat laudat eivät kestä kovaa käsittelyä. Pienet kivet ja naulan kannat eivät tee hyvää lautojen lasikuitupohjille.
- Lautoja ei voi lainata pidemmäksi aikaa ja viedä pois Tuusulanjärveltä, vaan vesille lähdetään ja palataan aina vajan rannasta. Seuran yhteisiin tapahtumiin ne kuitenkin voidaan ottaa mukaan.
Erityishuomiot pumpattaville laudoille:
- Laudat ovat eri mittaisia, punainen cruiser on pidempi ja sopii paremmin pidemmälle lenkille ja raskaammalle melojalle. Keltainen on lyhyempi ja sopii hyvin myös kevyemmälle melojalle.
- Laudat tulee säilyttää hiukan pehmeinä. Pumppaa lautaan ilmaa aina ennen melomaan lähtöä.
- Avaa laudan perässä oleva korkki ja kiinnitä pumppu.
- Pumppu on kaksitoiminen, eli pumpun päässä oleva vivulla voi vaikuttaa siihen että pumppaako se sekä vetäessä että painatessa, tai vain painatessa. Kun pumpun mittarissa on 14 PSI, niin se on hyvä.
- Kun tulet melomasta, poista hiukan ilmaa painamalla korkin alla olevaan nappia. Huomaa, että jos nappia painassa kiertää sitä hiukan, niin se jää pohjaan jolloin kokonaan tyhjentäminen on helppoa.
- Pumpattavia lautoja voi lainata pois Tuusulanjärveltä samalla tavalla kuin kajakkeja.
- Kuljetusta varten on olemassa reput ja laudalle omat pumput. Tyhjennä lauta kokonaan ja rullaa se niin että se mahtuu kuljetuslaukkuun. Ole huolellinen evää irrottaessa, jotta sen kiinnitysruuvi ei häviä.
- Kun palautat laudan, pumppaa siihen hiukan ilmaa, laita evä paikalleen ja laita lauta konttiin.
Perustietoja suppailusta:
https://anna.fi/liikunta-ja-terveys/liikunta-ja-hyvaolo/suppailu-6-vinkkia-aloittelijalle
https://anna.fi/liikunta-ja-terveys/liikunta-ja-hyvaolo/kesan-trendilaji-suppailu-on-tehokasta-liikuntaa-sup-laudalla-oppii-jokainen-tasapainoilemaan
https://m.youtube.com/watch?v=9_7IdfrmbC8