Koronakevään ja kokoontumisrajoitusten lieventymisten jälkeen oli erityisesti kiva lähteä seuran ensimmäiselle melontaretkelle Keisarinlähteen kierrokselle Mäntyharjulle Kallavedelle. Mäntyharjulta lähtevä melontareitti on saanut nimensä Keisari Aleksanteri 1:stä, joka v. 1803 oli tarkastusmatkallaan käynyt Kallaveden lähteellä virkistäytymässä ja näin ollen tämä samainen paikka kelpasi hyvin myös Tuus-Melojien retkiryhmälle.

Matkaan kohti Etelä-Savoa lähti 5 hengen ryhmä jo perjantaina, mukana Seppo, Annmarie, Tiina, Harri ja minä, allekirjoittanut. Yövyimme ensimmäisen yön Mäntyharjun naapuripitäjässä Pertunmaalla Suonteen rannoilla, mökkipihalla, joka lyhensi aamun ajoaikaa ja päivän pituutta.

Lauantai-aamuna klo 8.30 saavuimme Mäntyharjun asemalle, ”venheiden” vesillelaskupaikkaan. Sääennusteet viikonlopun retkelle olivat + 25 astetta lämpöä, tyyntä, aurinkoa ja kahden päivän melontamatkaa edessä 50 km, josta 30 km lauantaina ja 20 km sunnuntaina.

Matka sujui mukavissa merkeissä; Maisemat olivat vaihtelevat, kajakkien pohjat oli hyvin voideltu ja melominen sujui, luonto kauneimmillaan ja erityisesti melontaseura mitä parhaimmasta päästä. Lauantain melontapäivässä ensimmäisenä välietappina oli Keisarin lähde, n. 9 km lähtöpaikasta, jossa pidimme maataukoa lounaan merkeissä ja joimme vettä Keisarin lähteestä. Sitten taas toiset kymmenen kilometriä melontaa ja maatauko kahvittelun merkeissä. Tästä seuraavana etappina olikin sitten melonta Herataipaleelle, kajakkien kanto-osuudelle, pituudeltaan 700 m, joka oli luonnehdittu vaikeakulkuiseksi ja sitähän se oli, lähes ”suokuokkajajussi” -meininkiä ja bonarina päälle itikat ja mäkäräiset sekä niiden puremat, joita vielä seuraavalla viikollakin sai ihailla itse kukin retkelle osallistuja omissa jaloissansa. Kanto-osuudesta selvittiin kuitenkin hengissä, hyvällä yhteistyöllä ja huumorilla. Ja helpotti, kun tiedettiin, että leiripaikkaamme Herajärven Mäntysaareen olisi tämän osuuden jälkeen enää 4 km, joka sitten sujuikin kepeästi. Lauantai-päivänä matkaa kertyi GPS:ään 34,09 km, jossa mukana kajakkien kanto-osuusmatka muutamaan kertaan edestakaisin kävellen.

Leiripaikkamme Herajärven Mäntysaari oli erittäin kaunis ja rauhallinen, hiekkarantaa saaren molemmin puolin ja vesi uimalämmintä – kyllä kelpasi leiriytyä. Ainoa haittapuoli saarella olivat siellä asuvat paikalliset; itikat ja mäkäräiset, joiden seurasta, oman retkiseurueen lisäksi, saimme iltaruokailun aikana nauttia yllin kyllin ja jotka olivat aivan liian tuttavallisia ja tulivat iholle kiinni. Mutta siitäkin selvittiin ja vietimme mukavan illan leirieväiden äärellä tarinoiden.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen

Sunnuntai-aamuna nukuttiin pidempään ja ”venheiden” lasku vesille vasta klo 10 ja suurin piirtein tässä aikataulussa pysyttiinkin. Luvassa oli yhtä kuuma päivä kuin  edellinen ja vielä tyynempi ilma, mutta lyhyempi matka. Maisemat ja melontareitti yllätti jälleen monimuotoisuudellaan ja kauneudellaan. Kanto-osuus oli ”ainoastaan” 200 m, josta osa asfalttitietä ja alamäkeä ja kajakkikärrytkin pysyivät tukevasti alustalla, joten tämä osuus oli todella helppo edellisen päivän vuoroin suolla ja pitkospuilla tarpomisen  jälkeen. Kuuma ilma oli ja mietimme, että retkivetäjän kahvipannussa kajakin kannella olisi ehkä voinut porauttaa kahvit siinä melonnan ohella koko seurueelle, mutta me emme kuitenkaan kokeilleet.

Sunnuntai-päivänä GSP:n matkamittarissa lukema 19,25 km saavuttuamme Mäntyharjun asemalle klo 14 jälkeen. Perinteiseen retkipäivään liittyen oli vuorossa kajakkien tyhjennys, lastaus autoihin ja nokat kohti Kuortin ABC:tä retkipalautepalaveriin ja ruokailemaan, jonka jälkeen ajelemaan kohti seuran kotivajaa ja kotiin.

Kilometrien lisäksi sisältyi viikonloppuun hauskoja hetkiä hyvässä seurassa ja retken jälkeen ei osannut sanoa, kummasta oli vatsalihakset enemmän kipeinä, naurusta ja hyvistä tarinoista vaiko melomisesta. Loistoporukka matkassa mukana ja matka taittui ilman suurempia väsähtämisiä. Kiitos kaikille mukana olijoille vielä kerran! Ja ehdottomasti kannattaa lähteä Kallavedelle uudemman kerran, joskin mainittakoon, että reitti on vielä uusi ja Mäntyharjun matkailuneuvonnasta saadun tiedon mukaan kanto-osuuksille on tulossa parannuksia lähivuosien aikana. Mikäli melontakokemusta ei ole kovasti karttunut, suosittelen kierrosta 2 yöpymisellä, jolloin melottava päivämatka lyhenee ja retki fyysisesti helpompi. Ehdottomasti kuitenkin hieno reitti ja upea luonto.

ETYK? – En Tule Yöksi Kotiin

Armi Paasonen