Pidennä melontakautta uimahallissa

Päivitetty 13.1.2024 (uimahallin perimä maksu tarkastettu)

Uimahallivuoro Järvenpään uimahallissa lauantaisin klo 17:30-20:00

Paikka: Järvenpään uimahalli, Seutulantie 17, 04400 Järvenpää. Katso hallin sijainti kartalta.
Katso hallikauden ajankohdat Tapahtumakalenterista (uimahallin varaustilanteen näkee tästä linkistä).
Syyskausi on lokakuusta joulukuulle ja kevätkausi tammikuusta huhtikuun loppupuolelle.  Käyttöömme on varattu iso allas ja nuorisoallas (allas jonka päässä on vesiliukumäki). Muita altaita ei voi käyttää! Isossa altaassa ei saa uida melontaharjoitusten aikana.

Mitäs siellä hallilla voi tehdä?

Halliolosuhteissa on mahdollista harjoitella melontatekniikoita lämpimässä vedessä. Ihan alkuun voi kokeilla tuentojen ottamista (ylätuki, alatuki) ja siinä samalla toivottavasti tulee kaatumisia, niin se kaatuminenkin tulee paremmin tutuksi. Pidemmillä kajakeilla voi harjoitella hyvin reskutuksia – pelastajan tai pelastettavan löytää aina vakioporukasta. Eskimokäännös on varmasti yksi niitä suosituimpia harjoittelun teemoja, ja siihenkin löytyy aina opastusta ja avustajaa. Ihan alkuun ne seuran poolokajakit (n. 3 m pitkät valkoiset kajakit) ovat hyviä ja helppoja harjoitteluvälineitä.

Jos sinulla on kysyttävää uimahallivuorosta, niin laita viestiä uimahallivastaavalle tai puheenjohtajalle. Heidän yhteystiedot löydät hallituksen yhteystiedoista.

Maksut

Jokainen maksaa itse uimahallimaksun (kertamaksu aikuiset 7,00 €, nuoret 3,20€). Edullisinta ja kätevintä on hankkia sarjaranneke, jos käyt useamman kerran. Halli hyväksyy maksuksi myös ainakin ePassin. Seuran puolesta hallivuoro on veloitukseton.

Huom. kassa menee kiinni klo 17.30 ja liput on lunastettava sitä ennen.

Ilmoittaminen

Ennakkoon ilmoittautumista ei ole. Tule niinä kertoina kuin sinulle sopii, vaikka joka kerta.

Aikataulu

klo 17.15 kajakkien siirto kontista tekniseen tilaan, jokainen nostaa kajakkinsa itse. Kontti sijaitsee hallin takana, jonka avaimen toiminta selviää sinulle ensimmäisten käyntikertojen jälkeen. Kahviossa on seuran sininen vihke, merkitse käyntikertasi siihen. Vihko toimii tilastona omaan käyttöön ja kun ilmoitamme käyntikertamme kaupungille.
klo 17.30 alkaen ryhmäpukuhuoneet seuran käytössä. Huom. kassa menee kiinni klo 17.30 ja liput on lunastettava sitä ennen.
klo 17.40  siirtyminen allastiloihin (köysien irrottaminen ja kajakkien kanto altaalle)
klo 18.00 allasaika alkaa
klo 19.15 poistuminen lastenaltaista
klo 19.30 poistuminen allastiloista (rataerottimien palautus paikalleen, pesu, pukeutuminen, kaluston kanto tkaisin konttiin)
klo 20.00 hallivuoro päättyy ja hallin ovet sulkeutuvat, jolloin kalustoa myöten kaikkien täytyy olla ulkona hallista.
klo 20.00–21.00 iltakahvit. Hallivuoron jalkeen olemme käyneet iltakahvilla Järvenpään Kulmiksessa (Sibeliuksenkatu 17, www.kulmis.fi)

Kalusto

Uimahallikäyttöön tarkoitettu melontakalusto on hallin luona olevassa kontissa valmiina. Osa aukkopeitoista (ei neopreeniset) on hallin teknisessä tilassa. Kontissa on myös jäsenten omia kajakkeja. Kontin alkupäässä olevan seuran kaluston tunnistat Tuus-melojian ”seuran kalustoa” tarrasta. Halillie voi tuoda myös omia kajakkeja, mutta niiden tulee olla ehdottamasti puhtaita ts. pesty ennen hallille tuontia.

Uimahallivuoron säännöt

Kajakit pestään huolellisesti ennen hallille tuontia – hallilla tehdään vain tarkistushuuhtelu. Hallilla olevassa kontissa on seuran koskikalusto, ja lisäksi käytössä on kaksi seuran retkikajakkia. Kajakkien puhtaus on ensiarvoisen tärkeää!

Paikalle on hyvä saapua noin klo 17.15 siirtämään kalustoa kontista hallin tekniseen tilaan. Laitosmiehen tyhuoneen ovea ei saa sulkea kajakeilla. Kontti sijaitsee hallin takapuolella, jossa on myös pysäköintipaikka. Pysäköintipaikalle pääsee Kaskitien kautta viereisen koulun itäpuolen sisäänajoväylää pitkin.

Kassa menee kiinni klo 17.30, eli liput on lunastettava ennen sitä. Sarjarannekkeet on käteviä käyttää, koska niillä pääsee suoraan portista. Klo 17.30 voimme siirtyä alakerran ryhmäpukuhuoneisiin pukeutumaan ja peseytymään. Allastiloihin voi mennä vasta klo 18.00 (rataköysien irrottaminen, kajakkien tuominen allastiloihin). Tämä sen takia, että muut asiakkaat lähtevät klo 17.40, minkä jälkeen valvojat, laitosmiehet ja puhtaanapidon henkilökunta tekevät omaa työtään allastiloissa noin 20 minuuttia. Siihen kuuluu altaiden pesua, allastilan käytävien pesua ja altaiden tarkistamista (esim. kaakelit).

Voimme pestä kajakkeja perinteisessä paikassa jo ennen klo 18.00. Klo 18.00 voimme ruveta siirtämään kajakkeja allastiloihin, kulkuteitä tukkimatta. Pesun jälkeen pitää sulkea pesutilan ja teknisen tilan välinen ovi.

Alakerran ryhmäpukuhuoneista voi kävellä allastilan läpi pesemään kajakkeja ison altaan pään välinevarastoon. Käyttöömme on varattu iso allas, mutta voimme käyttää myös nuorisoallasta (ei lasten allasta). Isossa altaassa ei saa uida melontaharjoitusten aikana. Terapia- ja hieronta-altaaseen meiltä on pääsy kielletty. Kajakkien pesutilassa olevia eri yhdistysten omistamia uintivälineitä ei saa käyttää. Lisäksi on noudatettava yleisiä uimahallin järjestyssääntöjä.

Allastiloista poistutaan klo 19.30. Rataköydet laitetaan takaisin paikoilleen – jokaiselle radalla laitetaan köysi jos ei muuta ohjeistusta ole. Jokainen huolehtii käyttämänsä kaluston viemisestä tekniseen tilaan ja tarvittaessa muita. Neopreniset aukkopeitot säilytetään kontissa (aikaisemmin niitä on säilytetty teknisissä tiloissa). Uimahyppytelineet täytyy puhdistaa kajakkien pohjista irtoavasta muovista silloin kun hyppytelineitä on käytetty veteen hyppäämiseen. Uintikierrosten laskurit jätetään reunalla kuivumaan. Jokainen huolehtii omalta osaltaan että hallista on kaikki melojat ja kalusto poistuneet ennen klo 20.00, jota tulee ehdottomasti noudattaa, sillä uimahallin henkilökunnan työaika loppuu silloin! 

Rataköysien pois ottaminen ja laittaminen paikoilleen:

  • Rataköydet avataan ja kiinnitetään räikkäavaimen avulla, joka löytyy uimavalvojien kopin avainkaapista. Avainkaappi on heti valvojien koppiin sisään mennessä vastapäisellä seinällä.
  • Rataköydet vedetään altaasta pois ja takaisin altaaseen käyttäen lasikuituista allasreunan suojusta, joka löytyy pesutilasta (sama tila, jossa kajakit pestään).

Uima-altaan päädyistä ei voi kaakelipinnalta hypätä veteen esim. volttien harjoittun vuoksi. Sitä varten on olemassa muovinen suojalevy, jota säilytetään kontissa. Uimareiden hyppypalleja voi sen sijaan käyttää syvässä päädyssä.

Pukeutuminen

Uimahallissa pärjää vaikka uimapuvussa. Hallivuoro on kuitenkin sen verran pitkä, että lisävaatetus voi olla tarpeen. Esimerkiksi urheilukerraston paita on hyvä neopreenivaatteen korvike – se pitää lämpöisempänä ja tuntuu märkänäkin mukavalta. Tuus-Melojissa on sen verran viluista väkeä, että moni vanhempikin konkari käyttää neopreenipaitaa, -housuja ja -tossuja vaikka ollaankin halliolosuhteissa.

Jos haluat harjoitella eskimokäännöstä, nenäklipsi ja uimalasit ovat erittäin hyviä apuvälineitä. Nenäklipsi estää veden pääsyn nenään pään ollessa alaspäin ja uimalasit estävät silmän ärsytystä. Welhonpesä ja Bear & Water myyvät melontaan soveltuvia nenäklipsejä, jotka kannattaa varmistaa narulenkillä tippumisen varalta. Uintiin tarkoitetut nenäklipsit ovat myös käyttökelpoisia, mutta nekin kannattaa varmistaa narulenkillä, joka on kiinni vaikka uimalaseissa. Voi klipsejä käyttää ilman naruakin, mutta klipsejä voi joutua etsimään altaan pohjalta.

Vierailijat

Vieraskäytäntönä jäsen voi tuoda yhden vieraan kerran talven aikana. Vierailija vastaa siitä että vieras noudattaa ohjeita ja tietää miten toimia hallilla.